Jacek Szpunar - przewodniczący Rady Fundacji
  • muzyk współpracujący z wieloma zespołami, kapelami
  • wieloletni konsultant w Polonijnym Centrum Nauczycielskim w Lublinie (Ośrodek Rozwoju Polskiej Edukacji za Granicą)
  • organizator kursów tradycji i kultury polskiej dla nauczycieli polonijnych w kraju i poza jego granicami
  • kompozytor muzyki do piosenek dla dzieci, między innymi utworów muzycznych do podręczników dla dzieci uczących się języka polskiego poza granicami Polski (seria Przyjaciele z piórnika)
  • nauczyciel gry na instrumentach dętych drewnianych
  • miłośnik i propagator polskiej muzyki ludowej.

Janusz Woźniak - członek Rady Fundacji
  • współautor podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz edukacji wczesnoszkolnej (2017)
  • trener systemu Edukacja przez Ruch, trener pedagogiki zabawy i trener Polskiego Stowarzyszenia Pedagogów i Animatorów KLANZA, trener technik uczenia
  • współautor i autor programów nauczania oraz podręcznika internetowego Włącz Polskę!, rozkładów materiału wychowania fizycznego i scenariuszy zajęć wychowania fizycznego do klasy 1 szkoły podstawowej - Tropiciele. Poradniki dla nauczyciela; Nasze Razem w szkole. Poradniki dla nauczyciela; Ćwiczenia z pomysłem. E-poradniki dla nauczyciela.
  • posiada doświadczenie w pracy z nauczycielami polonijnymi i repatriantami
  • Nauczyciel z pasją
  • były wicedyrektor i aktualny doradca metodyczny dla nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej w Lublinie.

Prof. KUL, dr hab. Krzysztof Leśniewski - członek Rady Fundacji
  • kierownik Katedry Teologii Prawosławnej w Instytucie Ekumenicznym Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II
  • przedmiotem jego badań naukowych są: antropologia chrześcijańska, dogmatyka i duchowość prawosławna, terapia hezychastyczna
  • opublikował m.in. "Nie potrzebują lekarza zdrowi...". Hezychastyczna metoda uzdrawiania człowieka (Lublin 2006); "Kim jest człowiek, że o nim pamiętasz...?". Podstawowe idee współczesnej antropologii prawosławnej (Lublin 2015); Clés spirituelles pour une plenitude de vie. Thérapie chrétienne au service de l'homme contemporain, traduit C. Courtoy, Nouan-le-Fuzelier: Éditions des Béatitudes 2016.

O FUNDACJI

ZARZĄD